Inledningstal Trygghetsdagen 2023

Datum

Hjärtligt välkomna till årets Trygghetsdag!!
Trygghetsdagen är sedan ett par år en tradition och i år känns det verkligen som att trygghetsdagen är mer aktuell än någonsin. 

Det händer mycket i vår omgivning och det är många saker som påverkar vår trygghet just nu –Internationellt, nationellt men även i Österåker.

I ett internationellt perspektiv tänker jag på den ryska invasionen och kriget i Ukraina som kommit att påverka hela världen och givetvis även oss i Sverige och Österåker.

Jag tänker också på den höjda terrorhotnivån i Sverige som Säpo beslutade om för en månad sedan, då vi uppmanas att leva som vanligt, men vara observanta. Det är komplext och kan väcka frågor och skapa oro.

Självklart påverkar det eskalerande grova våldet i form av gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar oss i hela landet och i Österåker. 

Det är många år sedan det hände i Österåker, men i tisdagskväll inträffade det även här hos oss.

Samtidigt tänker jag på Österåkers goda resultat i polisens senaste trygghetsundersökning 2023 där vi i Österåker fick ett resultat – som visar att för tredje gången i rad ökar den upplevd trygghet i Österåker. 

Resultatet visar även att brottsligheten minskar i Österåker.

Vi är alltså på väg åt rätt håll tack vare den samverkan vi har mellan alla dessa aktörer här i dag, plus många fler. Vi kommer fortsätta och göra ännu mer för att säkerheten och tryggheten i Österåker ska öka. Vi är inte nöjda förrän var enda av oss i Österåker känner oss trygga, var vi än är eller vilken tid på dygnet det är.

Därför är det så viktigt att vi under Trygghetsdagen samlas och flera utställare berättar om hur vi jobbar med ökad säkerhet och trygghet och tillsammans har en dialog om allt hur säkerheten och trygghet i Österåker kan bli ännu bättre.

Alla vi som är här idag arbetar på olika sätt med säkerhet och trygghet. Det är just tillsammans och i samverkan vi kan uppnå trygghet för alla. Hos oss idag finns flera från kommunen, polisen, räddningstjänsten, Securitas, kvinnojouren, Armada,  civilförsvarsföreningen Täby/Österåker, hemvärnet, Frivilligaautomobilkåren (FAK), Lottakåren. Och i tillägg får vi lyssna på Popskolans imponerande elever spela och sjunga. 

Än en gång varmt välkomna!

FLERA
ARTIKLAR