Nationaldagstal 2023 i Österåker

Datum

Kära Österåkersbor och landsmän,

Tiden går fort! Även om det är två år sedan jag själv fick möjlighet att vara med här på Ekbacken, så är vi här igen, det traditionella nationaldagsfirandet …..och i vanlig ordning … vilket väder vi har! Solen skiner visst alltid på Österåker….i alla fall på nationaldagen.

I morse när jag vaknade och såg solen skina över Österåker fylldes jag inte bara av glädje utan även känslan över att vara priviligerad! På väg hit med alla svenska flaggor vajandes i vinden! Det svider liksom till i ögonen av hänförelse och lyckokänsla av att få bo i Sverige.

Idag samlas vi här, i denna stolta stund, för att fira en exceptionell milstolpe i vår nations historia.
För 500 år sedan kröntes Gustav Vasa till kung och markerade därmed början på en ny era för Sverige, den moderna nationalstaten. Det var en tid då vi, som folk och nation, vaknade upp till en känsla av självständighet och frihet.

Låt oss återvända lite till det förflutna, till en tid då vårt land låg i skuggan av ockupation och underkastelse.
Danska riket hade länge styrt över våra marker och vi längtade efter en förändring.
Det var då Gustav Vasa steg fram, som en kraftfull symbol för vårt folks strävan efter självständighet, oberoende och nationell värdighet. 500 år har gått sedan den dagen, och ändå känner vi fortfarande samma stolthet, samma passion och samma kärlek till vår hembygd och vårt älskade Sverige.

Idag är vi här, inte bara för att hylla Gustav Vasas bedrift, utan också för att reflektera över vad det betyder att vara en patriot.
Patriotism handlar inte bara om att bära flaggan med stolthet eller sjunga nationalsången med glöd. Det handlar om en djup rotad kärlek till vårt land, en kärlek som inspirerar oss att agera och bidra till vår nations framsteg och välstånd. Det handlar om att vara beredd att ta eget ansvar för det gemensamma, för att bygga upp vår hembygd och vår nation. Att vara patriot, en fosterlandsvän, är att vara en person, som älskar sitt land och kommun och ivrigt främjar dess intressen med underordnande av sina egna.
Så ser förhoppningsvis många med mig på just denna dag och Österåker.

Låt oss ändå ta en stund att fundera över det egna ansvaret i detta gemensamma.
För att bygga ett starkt och välmående Sverige, krävs det att varje medborgare tar sin plats i samhället och gör sin del. Det handlar om att vara engagerad i samhällsfrågor, att vara del av civilsamhället genom tex föreningsarbete (det är vi bra på, nästan bäst i landet!), att bidra till en god utveckling och att stå upp för våra demokratiska rättigheter och värderingar.

Men inget kommer av sig självt om vi inte kämpar för det och står upp för det.

Vi kan välja att utveckla och förbättra – samtidigt som vi bevarar och vårdar.
Varje strävan att inskränka vår frihet och vår demokrati måste möta motstånd.
Vi är där vi är idag inte bara tack vare eget slit och uppoffringar, utan även tack vare tidigare generationers arbete och visioner. Låt oss inte glömma bort dem som en gång gav oss de förutsättningar vi har idag.

Vi kan också ta inspiration från vår hembygd, Österåker, som spelade en viktig roll i Gustav Vasas liv.
Rydboholms slott stod som födelesort, dopfunten finns i Östra Ryds kyrka. Eller i alla fall bostad, och blev en symbol för motstånd och envishet mot dem som ville undertrycka oss. Det är vårt ansvar att bevara och vårda våra historiska platser och traditioner, för de påminner oss om vårt arv och vår styrka som nation. Och också vårt ansvar att föra det vidare till kommande generationer.

Min upplevelse är fortfarande att Österåker är synonymt med omtanke – omtanke om våra medmänniskor. Vi har förhoppningsvis alla Österåker i våra hjärtan.
Jag är en stolt svensk och i synnerhet en stolt Österåkerbo!

Visst är det en fantastisk tid!
Även om var årstid har sin unika prägel, är det svårt att argumentera mot att detta är den allra vackraste i vårt land.

Låt oss gemensamt blicka framåt – i närtid mot skolavslutningar, studentutspring och sommaren och tiden som ska komma.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla som gjort denna dag möjlig för att vi tillsammans ska få känna denna patriotism, stolthet, tacksamhet och få vara stolta Österåkersbor lite extra på nationaldagen!

Grattis med dagen alla svenskar!
Glad sommar!

FLERA
ARTIKLAR