Nationaldagstal 6 juni 2021

Datum

Kära Österåkersbor!

Likt förra årets Nationaldag är vi begränsade till att fira dagen på distans istället för här på Ekbacken, i hembygdsparken med underhållning, tal och uppmärksammande av särskilda insatser av många.

Med ett halvårs mellanrum varje år får i alla fall jag chansen att reflektera lite mer offentligt om året som passerat  och om framtiden. Naturligt vid nyår och Nationaldagen.

I dag, på distans, med blågula flaggor, tal och underhållning – inramat av väldoftande syréner och försommargrönska – firar vi Sveriges dag, alla svenskars dag, för frihet för individen, för eget ansvar och möjligheter och också våra skyldigheter i stort som smått för vårt gemensamma. Vår stolthet, ansvar och kärlek – Sverige, vår historia och vår framtidstro.

Särskilt på Nationaldagen känner jag mig än mer patriotisk.

Patriotism eller fosterlandskärlek, är också för mig ett uttryck för lojalitet, plikt och kärlek till det egna landet, alternativt en specifik region – så som Österåker. Jag tror att många med mig tycker att Sverige är världens vackraste land och Österåker världen vackraste kommun.

En patriot, fosterlandsvän, är en person, som älskar sitt land och region och ivrigt främjar dess intressen med underordnande av sina egna. Så ser förhoppningsvis många med mig på just denna dag och Österåker. Min upplevelse är att Österåker är synonymt med omtanke – omtanke om våra medmänniskor. Vi har alla Österåker i våra hjärtan. Jag är en stolt svensk och Österåkerbo!

Precis som vi har våra tidigare generationer att tacka för mycket av det vi har idag, kan vi sända en extra tacksam tanke till att Gustav Vasa idag kröntes till Sveriges kung 1523 och att 1809 års regeringsform antogs just denna dag, vilket ju ligger till grund för vårt firande.

Den kommun som jag med stolthet har förmånen att företräda – Österåker där livskvaliteten är hög, vi har vår fantastiska skärgård, till glädje för oss som bor här och för alla sommarboende och turister.

Vi är en attraktiv kommun som utvecklas. Fler och fler upptäcker fördelarna med att bo i vår natursköna kommun och vårt invånarantal växer stadigt varje år – vilket är bra – tänk om det varit tvärtom.

Vi är där vi är idag inte bara på grund av eget slit och uppoffringar, utan även av tidigare generationers arbete och visioner. Låt oss inte glömma bort de som en gång gav oss de förutsättningar vi har idag. Vi är ett demokratiskt, jämställt och fritt land. Vi tar det för givet precis som vi tar rent vatten i kranen eller frisk luft för givet.

Men inget kommer av sig självt om vi inte kämpar för det och står upp för det. Vi måste utvecklas och förbättra samtidigt som vi bevarar och vårdar. Varje strävan att inskränka vår frihet och vår demokrati måste möta motstånd.

Det har i allmänhet varit en helt annorlunda tid för oss alla och i synnerhet för alla de som drabbats svårt av Covid i sjukdom eller förlust av någon nära.

Jag vill tacka alla Österåkersbor, besökare, företagare och inte minst alla medarbetare i offentligt finansierad verksamhet! Alla ni som beaktat restriktionerna, alla ni som ställt om för att hindra smittspridning och alla ni i vården, omsorgen och skolan som inte kunnat arbeta hemifrån – TACK!

Nu vaccineras allt fler människor och smittspridningen avtar. I onsdags öppnade regionen en vaccinationscentral centralt i Österåker, i Kyrkligt Centrum! Det är positiva signaler!

Jag när en förhoppning att vi snart ska kunna lägga den här pandemin bakom oss och att livet kan återgå till det normala, eller nya normala.

Det här är en fantastisk tid! Även om var årstid har sin unika prägel, är det svårt att argumentera mot att detta är den allra vackraste i vårt land.  Låt oss gemensamt blicka framåt – mot sommaren och tiden som ska komma. Jag ser fram mot nästa år då jag hoppas att vi kan ses här i vår centrala oas Ekbacken igen.

Grattis med dagen alla svenskar! Glad sommar!

Från kl.14:00 ses hela kommunens digitala nationaldagsfirande här.

FLERA
ARTIKLAR