Nationaldagen 2020 – tillsammans – på avstånd

Datum

Kära österåkerbor – I dag är det Sveriges nationaldag – om än en något annorlunda sådan.

Firandet den sjätte juni, som kommit att bli en folkfest och en etablerad tradition på Ekbacken här i Österåker, får i år hållas digitalt. Detta på grund av den pandemi som drabbat världen och Sverige.

Varje år har jag inlett denna nationaldagshälsning med att kommentera vädret – varje år har vi haft turen att få vara på Ekbacken i flödande sol och värme. I år, när vi inte kan samlas rent fysiskt, visar vädret sig med regn. Om det nu är någon gång det ska regna på nationaldagen är det väl ändå i år när vi tvingas fira Sveriges dag digitalt.

Bortsett från den fysiska distanseringen och att vi befinner oss på olika platser den här gången, är detta en dag för samling.

I synnerhet ett år som detta, när vårt land – och med det även vår kommun – utsätts för prövningar, är det viktigt med just samling. Att vi alla gör vad var och en kan – efter bästa förmåga – för att hjälpa t.ex. äldre och svaga med en matkasse, att bidra till att hindra smittspridning, eller att gynna det lokala näringslivet så långt det är möjligt.

Vi är ett fritt och demokratiskt land. Ett land som i generationer byggt på tillit och tradition. Vi är ett land med många rättigheter. Med allt detta kommer ett ansvar. Ett ansvar vi alla delar. I det lilla och i det stora. 

Vi har ett ansvar att bidra till, vårda och ta hand om det gemensamma. Vi har ett ansvar gentemot varandra. Det handlar om att behandla ens medmänniskor med respekt, värdighet och vara hederliga.

Österåker är en fantastisk kommun och en vacker del av vårt land. I likhet med många österåkersbor är även jag inflyttad och har under de år jag bott här kommit att utveckla en mycket stark känsla för denna fantastiska hemort och ett ansvar för det samhälle jag lever och verkar i.

Häromdagen fick jag frågan; Vad är Österåkers charm och identitet?
Spontant svarar vi säkert alla ; vår Skärgård, vår natur.

Men vid lite djupare eftertanke är vår identitet, och även charm, den omvärld av människor vi möter, de intryck vi får och de erfarenheter vi tar med oss.

Mer eller mindre omedvetet utvecklas allas vår självbild av Österåker av oss själva, var individ för sig. Självbilden utvecklas och formas av hur man behandlar andra människor. En stärkt självbild är betydelsefull och viktig och genom den formar vi gemensamt vår hemort. Så svaret på frågan vad är Österåkers identitet och charm är för mig den omtanke, den vänlighet och det patos som finns bland oss. Det egenvärde det skapar – stärker och formar oss varje dag. Således är vi alla medskapare av vår identitet och charm – vårt Österåker.

Vår blågula flagga är symbolen för denna sammanhållning. Nationaldagen gör i alla fall mig extra mycket patriot. Den här tiden på året – med allt det vackra – får jag en känsla av hänförelse och tacksamhet. Jag är en stolt svensk och en än mer stolt österåkersbo. 

Jag hoppas att vi till nästa år kan samlas på Ekbacken igen och att vår trevliga tradition att fira nationaldagen kan fortsätta.

Nu återstår för mig att tillönska alla en fortsatt trevlig Nationaldag i möjligheternas skärgårdskommun Österåker och härifrån på Ekbacken överlämnar jag till Frida Samuelsson med vänner och Lyxorkestern med vår nationalsång.

Michaela Fletcher, kommunstyrelsens ordförande i möjligheternas Skärgårdskommun

Från kl 14:00 i dag kan Du vara med oss via denna länk: http://www.osteraker.se/nationaldagen

Stort och varmt tack till alla våra medarbetare som möjliggjort denna digitala nationaldag! Tillsamman – på avstånd.

FLERA
ARTIKLAR