I SVT idag om skatter

Datum



I SVT Rapport framträdde jag i 07:30-sändningen om skillnaden mellan lägst och högst kommunalskatt. Mellan de båda ytterlägena Österåker och Dorotea skiljer det drygt 6 kronor per intjänad hundralapp, eller omräknat närmare 22 000 kronor mer i plånboken per år för österåkersbon som tjänar 30 000 i månaden.
Inslaget var väldigt kort, men intervjun väldigt lång, vilket får mig att anta att det visas en längre version i någon av kvällssändningarna. Själva grundbulten i intervjun var den kommunala skatteutjämningen, vilket jag hoppas utvecklas i en eventuell utökad sändning.
Självklart är ekonomisk styrning och kloka prioriteringar avgörande faktorer för att också kunna hålla en låg skatt och därmed en högre individuell frihet. Men både jag själv och företrädare från Dorotea kan konstatera att skatteutjämningssystemet i grunden är fel. Jag är för en utjämning så att kommuner med ett mindre gynnsamt geografiskt läge, en åldrande befolkning och en stadig utflyttning ska kunna hålla en likvärdig god service i välfärdstjänsterna som alla andra.
Men som det är idag får även storstäder med gott läge och gynnsamma förutsättningar i närområdet utjämningsbidrag. Det i det närmast hegemoniskt s-styrda Malmö t.ex. får ca 5 miljarder netto. Trots att man är en storstad med närheten till Köpenhamn och övriga kontinenten. Incitamenten att rätta munnen efter matsäcken saknas. I Malmö byggs konserthus och andra kommunala prestigeprojekt. Där satsas det friskt på diverse offentlig konst och man anser sig till och med ha svängrum nog att t.ex. göra en omfattande inspelning av ”stadens ljud”…
En annan fördelningsprincip vore att föredra. Som såg till geografiska förutsättningar och vad mottagarkommunerna uppvisat för vilja att själva ha en sund, balanserad och välprioriterad ekonomi. Som fördelades av staten och där skötsamma kommuner inte drabbades av att varje år betala stödpengar i halvmiljardklassen eller mer bara för att de råkar ha en befolkning som tjänar en bit över rikssnittet.
Alla har inte goda förutsättningar – de ska få hjälp!  Andra har det – de ska ta sig i kragen!

FLERA
ARTIKLAR