Solskiftets äldreboende

Datum

Sedan några år har Solskiftets äldreboende dragits med underskott. Kommunstyrelsen har sedan 2017 anmodat produktionsstyrelsen att vidta åtgärder för att få en ekonomi i balans, vilket är ett krav enligt Kommunallagen. Det är också av väsentlig betydelse för att åstadkomma full konkurrensneutralitet. Ändå fortsätter de röda siffrorna lysa och varsla om att åtgärder krävs.
Det är en inte helt självklar nöt att knäcka. Effektiviseringar går alltid att åstadkomma, i alla verksamheter, men så klart bara fram till en viss gräns. Personalkostnader – som är en stor utgiftspost – kan ses över, men också det bara till en viss gräns då det krävs människor för att arbeta med människor. Vi måste i alla lägen sträva efter att våra äldre får högsta möjliga kvalitet.
Skulle man betrakta detta ur ett renodlat ekonomiskt – och kanske en smula krasst  -perspektiv vore en nedläggning ett framskjutet alternativ på listan av åtgärder. Vi har för närvarande god kapacitet vad gäller äldreomsorgsplatser i kommunen. Men i takt med att det blir fler äldre i samhället, så också i vår kommun, kommer vi behöva kapaciteten framöver.
Olika alternativ har utretts. Det bästa alternativet är att verksamheten, driften om man så vill, övertas av en fristående entreprenör efter en upphandling. Det finns många goda exempel på verksamheter som drivs med hög kvalitet i privat regi, där brukarbetygen är höga. med god kostnadseffektivitet. Lokaler och ”infrastruktur” är ju redan på plats så jag är övertygad om att det borde finnas ett intresse hos privata aktörer att ta över driften.
Beslutet – att ge kommundirektören uppdrag att genomföra en upphandling av alternativ utförare – var uppe i Kommunfullmäktige i måndags, men minoritetsåterremitterades med minsta möjliga röstmarginal då 17 ledamöter ur vänsteroppositionen röstade för en återremiss. Vaga argument från oppositionen om att det inte ”känns bra” stod mot en lösning som innebär att Solskiftet kan drivas vidare och den ekonomiska blödningen stoppas.
Ärendet kommer att tas upp på nytt på Kommunstyrelsen den 18/3 och ett extra Kommunfullmäktige kallas in till sammanträde samma kväll. Detta för att inte tappa fart i upphandlingen och för att inte underskotten ska späs på ytterligare.  Ju längre tid som går desto större ovisshet lär dessutom gro hos personalen , som en efter en kan komma att söka sig till andra arbetsgivare och med det drabbas patientsäkerheten.

Voteringsresultatet. 17 ledamöter röstade nej, vilket innebar återremiss.

FLERA
ARTIKLAR