Nationaldagen 6 juni 2018


Välkomna allihop till Ekbacken och grattis alla svenskar på Nationaldagen!
Det är nu åttonde gången som vi firar Nationaldagen här på vackra Ekbacken! Jag är väldigt glad och hedrad att återigen få möjligheten att hålla Österåkers nationaldagstal!
Visst är det fantastiskt att vi har möjligheten att samlas för att fira nationaldagen just den sjätte juni?  Under den del av året som måste vara den vackraste i vårt land?  Student- och skolavslutningstider. Ljusa och ljumma kvällar. Skir grönska och blomsterprakt. Alla svenska flaggor som vajar i Sverige och här i Österåker – Det ger en varm känsla i hjärtat och stothet över att vara svensk och inte minst stolt österåkersbo!
Även om det finns brister och förbättringsbehov inom vissa samhällsområden är Sverige är ett fantastiskt land. Sverige är ett fritt, demokratiskt land där alla har rätt till sitt liv, sina åsikter och sin frihet. Vi är en demokrati. Vi är en rättsstat. Vi betraktar jämställdhet som något självklart. Det ska vi också kunna göra. Demokrati, frihet, likhet inför Sveriges Rikes Lag och jämställdet är några av de grundläggande värden vi alla måste stå upp för. Vi ska aldrig ge avkall på dessa värden.
Nationaldagen är en dag för samling, glädje och samförstånd mellan alla svenskar. Vi kanske inte har den yra som våra norska vänner har, men vår nationaldag blir vad vi gör den till. För mig är det en dag där man kan stanna upp och tänka efter. På det vi har. På det som tidigare generationer byggt upp, försvarat och förvaltat åt oss som lever idag. Jag tycker det är värt att fira. Lågmält eller intensivt spelar ingen roll.
Sverige som nation utgörs av alla oss som vill vara en del av gemenskapen. Som delar våra grundläggande värderingar om frihet, demokrati, jämställdhet och tillit.  Vår gemenskap bygger också på allas vilja att göra det bästa möjliga av vårt samhälle. Att vårda det vi ärvt och föra det goda arvet vidare till kommande generationer.
Österåker är vår del av detta vårt fantastiska land!  Om man vill bildsätta det som är vackert i Sverige kan man börja med att leta motiv här i vår kommun. Man behöver inte leta länge. 93 mils strandlinje, 1100 öar, landsbygd, skog….Ja redan här bland ekarna och vid kanalen börjar det vackra. Från kommunens sida strävar vi efter att förstärka trivseln genom bland annat förskönande planteringar. Bara här längs kanalen kan man hela sommaren och övriga delar av året njuta av blommor och välhållen växtlighet.
Österåker sjuder av entreprenörsanda och livskraft. Vi är en kommun som utvecklas vad gäller inflyttning, bostadsbyggande och näringsliv. Vi välkomnar och stöttar på alla sätt vi kan en positiv och hållbar tillväxt, byggande och ett starkt lokalt näringsliv! Det är viktigt för utveckling, innovationskraft och det ger ökade skatteintäkter som går till bland annat våra skolor, omsorgen om våra äldre och funktionsnedsatta, vården och infrastrukturen.
Vi är en kommun har förmånen att ha nära till allt. Till natur och rekreation. Till stadens brus såväl som till lugnet i skärgården. Vi har en intressant historia och ett rikt kulturliv. Vi bygger idrottshallar och idrottsplaner för ett aktivt idrottsliv. Vi tillgängliggör och förskönar.
Österåker är en välmående kommun. Det går bra för Österåker! Det är inte bara våra vackra parker och planteringar som blomstrar. Vi har en mycket god ekonomi tack vare kloka prioriteringar. Vi är rankade på åttonde plats bland Sveriges superkommuner. Våra skolor ligger nu på femte plats i länet vad gäller elevernas kunskaper, kundnöjdheten inom äldreomsorgen är hög. Detta i kombination med en av Sveriges lägsta kommunalskatter.
Precis som generationerna före oss byggde och utvecklade vår kommun har vi nu levande ett ansvar att efter bästa förmåga föra detta vidare till våra barn och kommande generationer. Det är min förhoppning att kommunens positiva utveckling kan fortsätta även framöver.
Nu stundar en sommar fylld av aktiviteter i kommunen. Många av dem var för sig etablerade traditioner. Det kommer vara underhållning, konstutställningar med mera. På kommunens webplats – osteraker.se – kan man i evenemangskalendern se vad som erbjuds.
Några av höjdpunkterna är:
Traditionellt svenskt midsommarfirande här på Ekbacken hålls den 22/6
34:e Wira-spelen med start 30/6 till 8/7
Det är utöver det bland annat 50-talskväll här på Ekbacken och så gör Kungliga Operan efterlängtad come back på Ramsmora varv, på Ljusterö, i augusti.
På osteraker.se kan som sagt man ta del av mycket annat man kan hitta på här i vår fantastiska skärgårdskommun.
Låt oss hoppas att en skön sommar väntar framöver och att alla får möjlighet att njuta av vårt fantastiska land när det är som allra vackrast.
Jag vill tacka alla som arbetat med dagens evenemang och gjort denna dag möjlig! Jag vill tacka Er alla här för att Ni kommit hit och förgyllt den här dagen!
Stort tack och grattis till alla oss som får förmånen att bo i Sverige och i Österåker!
Avslutningsvis, jag nämnde att vår nation utgörs av alla som vill vara en del av gemenskapen. Samma gäller självklart i Österåker – Vår kommun utgörs av alla som vill vara del av gemenskapen, i stort och smått. Därför har vi i år valt att uppmärksamma ”En God Gärning” i kommunen. Gärningar som utförs, helt osjälviskt och för allas trivsel och trygghet. Först ut är två bröder Leon och Lowe som på nyårsdagen valde, helt osjälviskt, att plocka upp efter nyråsfirare som lämnat fyrverkeriskräp och annat. Ni, Lowe och Leon, är ett gott föredöme för för oss alla! Och för det vill vi tacka Er och uppmärksamma Er med den första utmärkelsen av Goda Gärningar. Stort och varmt TACK!

Det här inlägget postades i 1. Bokmärk permalänken.

1 svar på Nationaldagen 6 juni 2018

  1. radiolelle skriver:

    Jag gillardin positiva framtoning
    Radiolelle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *