Jul- och nyårsresumé 2017

Datum


Snart är – redan – ett händelserikt år till ända. Jag tycker det inte känns allt för avlägset tillbaka i tiden då jag skrev förra årets resumé. Nu på söndag är det julafton och åtta dagar ytterligare efter det så är vi inne i 2018. Nu väntar julmys, god mat och samvaro, nu väntar nyårsfirande med förhoppningar och löften. Förhoppningsvis väntar också lagom mycket snö för den där extra genuina inramningen.
Tiden går sannerligen fort när man har roligt. Att få vara med om att se till att få så stort genomslag som möjligt för det uppdrag väljarna givit vårt parti. Att få vara med att jobba målmedvetet mot en målbild. Jag är ständigt tacksam för det förtroende som jag fått och mitt fokus ligger hela tiden på att ge våra väljare valuta för sina röster och göra Österåker än bättre.
I skrivande stund är det tolv dagar till 2018. Ett år som kommer innehålla val till Riksdagen, Landstinget och kommunen. Alla val är viktiga, men frågan är om inte valet den 9/9-2018 ändå får sägas toppa alla andra val. Det är ett ödesval och ett vägval. På riksnivå står valet mellan individuell frihet, jobb, entreprenörskap, god ekonomi, framåtanda eller fortsatt rödgrön destruktiv politik. Den enda krok som landet kunnat klamra sig fast i nödtorftigt är att vi fortfarande kan surfa på en högkonjunktur och resterna av alliansens ekonomiska politik som ännu inte hunnit smältas ner i den rödgröna smältdegeln. Jag vill inte använda negativa omdömen i onödan, men den här regeringens förtjänster kan man räkna på ena handens fingrar och ändå ha rejält med fingrar kvar.
I Österåker står valet mellan fortsatt god ekonomi, valfrihet, låg skatt, framåtanda och optimism mot ett socialdemokratiskt lett maktövertagande med allt vad det skulle kunna innebära…. Det motiverar i alla fall mig att anstränga mig till minst 200 % i kommande valrörelse. Vi behöver alla göra det där lilla extra i årets val. På alla nivåer.
Året som gått har innehållit många stora beslut och landvinningar i kommunen. Det är svårt att i ett komprimerat format få med allt och jag riskerar att något inte kommer med, men jag vill alldeles särskilt lyfta några saker som har bäring på väldigt många människor. Vi sänkte skatten – igen. Denna gång med 40 öre. Nästa år kommer Österåker ha länets näst lägsta skatt. Med utvecklad kvalitet inom skola och omsorg. Det ger mer frihet och politikerna mindre inflytande över individen. Det ökar så klart vår kommuns attraktionskraft. Att försöka påstå något annat är fel.
Det går allt bättre för våra elever i våra skolor. Det märks i de rankingar och mätningar av resultat och kvalitet som görs. Vi har klättrat över 160 placeringar i matematikkunskaper och ligger nu på 23:e plats i riket när det gäller matte. Vi har klättrat 42 platser i SKL:s öppna jämförelser och ligger nu för kommunala och fristående skolor på 14:e plats i hela landet när det gäller kunskaper. I länet ligger vi på femte plats. Det finns de som gjort sig löjliga över vårt mål om länets bästa skolor. Håller detta i sig är vi snart där och något annat alternativ finns inte, vi fortsätter ha målen i sikte. Tack vare kompetent ledning, kompetenta lärare och fantastiskt duktiga och ambitiösa elever är detta möjligt. Jag vill rikta ett stort tack till Er alla!
Ekonomi har ju blivit lite av mitt specialområde. Det var dock skola och förskola som var mitt huvudfokus när jag gick in i politiken, och det är ett område som jag så klart fortfarande intresserar mig för, men i och med min roll som högsta ekonomiskt ansvariga har ekonomi kommit att bli så intressant. Ekonomin i vår kommun är fortsatt stark. Genom att vi håller oss till strikta mål och följer upp läget på minst månadsbasis har vi god koll. Jag kan skriva flera sidor om det goda läget i Österåkers ekonomi, men jag vill särskilt lyfta att vi redan vid årsskiftet prognosticeras ha reglerat pensionsåtagandet, eller vad som mer populärt kallas pensionsskulden. Det är inte många kommuner som är i det läget och det ger en trygghet för framtiden.
Nästa år kommer äntligen friidrottsarenan stå klar. Invigning kommer att ske under sommaren med intressanta gäster. Vi kommer ha en ny konstgräsplan med övertryckstält som ger goda förutsättningar för våra och andras fotbollsklubbar att träna på vintern. Vi kommer att renovera isanläggningen i ishallen vilket gör att säsongen kan förlängas. Arbetet med multihallen kommer inledas, vilket också är ett efterlängtat tillskott på hallsidan.
Jag ser 2018 an med stor tillförsikt. Valrörelsen kommer att bli mycket spännande. Jag hoppas att så många som möjligt kan vara med och dra sitt strå till stacken för ett fortsatt moderatlett styre av kommunen och att Ulf Kristersson blir Sveriges statsminister efter valet.
Jag önskar dig och de dina en riktigt god jul och ett gott nytt år!  Ta hand om dig, varandra och ta det försiktigt med stearinljusen och i trafiken så ses vi på det nya året.
Vi ses!

FLERA
ARTIKLAR