Österåkers kommun befinner sig i ett fortsatt mycket gott ekonomiskt läge! Alliansen i Österåker tar ansvar för ekonomin och de satsningar som görs i kärnverksamheterna är kloka, välavvägda och ger effekt. Vi har många kompetenta och engagerade medarbetare i verksamheterna vars insatser ligger till grund för god kvalitet och ekonomi.
Sedan 2010 har kommunen gjort stora överskott tack vare bland annat en hög inflyttning och kloka, långsiktiga politiska prioriteringar. Pensionsskulden prognosticeras vara fullt ut finansierad 2020, ett läge som inte många kommuner kan stoltsera med. Reserveringarna till resultat-utjämningsreserven – fonderade medel att använda vid en konstaterad, djup lågkonjunktur – uppgår till närmare 170 miljoner kronor. Vi står riktigt väl rustade för framtiden för att möta nya utmaningar på kort och lång sikt.
Mot bakgrund av det känns det mycket tillfredsställande att kunna presentera Alliansen i Österåkers budget för 2017 med plan för 2018-19, där verksamheterna tillförs närmare 102 miljoner mer än i föregående års budget! Av dessa 102 miljoner tillförs skolan drygt 55 miljoner och Vård- och omsorgsnämnden 26 miljoner mer än föregående års budget.
För perioden 2017-2019 planeras investeringar på drygt 390 miljoner kronor. Investeringsvolymen kommer att finansieras med egna medel. Tack vare god ekonomisk hushållning behöver ingen upplåning ske under perioden.
Österåker är en tillväxtkommun. Förra året ökade invånarantalet med 950 personer. Per den sista augusti 2016 passerades 43 000 invånare i kommunen. Tillväxt – och med det ett ökat skatteunderlag – är avgörande för att kunna erbjuda och utveckla en hög kvalitet i välfärden även i framtiden. Vi ställer oss positiva till att det byggs attraktiva bostäder i vår kommun för att möta behoven av en växande befolkning.
Österåker har en medelålder på 39,6 år. Entreprenörsandan och företagandet är mycket högt. Den generella arbetslösheten såväl som ungdomsarbetslösheten tillhör de lägsta i hela landet.
Satsningar och investeringar
Verksamheterna tillförs, som nämnts, ca 102 miljoner mer i denna budget. Alliansen genomför extra satsningar för kvalitetshöjningar inom viktiga kärnverksamhetsområden – utöver pris-, löne- och volymförändringar.
Mer än hälften av de utökade medlen för 2017 – 55,6 miljoner kronor – är satsningar på förskola och skola.
Skolpengen höjs med mellan 3,4 och 4,4 % beroende på årskurs. Förskolepengen höjs med 2,8% och pengen till förskoleklass med 7,4%. Fritidspengen höjs med 4,8 %
Tilläggsbeloppet för barn med särskilda behov höjs. Det lämnas också ett uppdrag till pedagogcentrum att ge särskilt begåvade barn stöd och möjligheter. Bonus ges till förskolor som anställer legitimerade förskollärare och har högre personaltäthet samt uppdrag lämnas om att utreda möjligheten för barnskötare att vidareutbilda sig till förskollärare. Elevvården förstärks med kuratorer och speciallärare.
En kompetensutveckling av personalen inom demensvården genomförs och anhörigstödet förstärks. En kontrollfunktion avseende kundnöjdhet inom hemtjänsten införs. En aktivitetsförstärkning för äldre görs genom helgaktiviteter på trygghetsboenden samt att den dagliga verksamheten för 67+ utökas. En resursförstärkning görs på arbetsterapeuter, sjukgymnaster och sjuksköterskor. Pengen för särskilt boende höjs med 2,8%
Simhallen görs avgiftsfri vad gäller fritidsbad för barn upp till nio års ålder. Berga teaters tekniska utrustning uppgraderas. Ett riktat stöd för aktiviteter för funktionsnedsatta utreds. Issäsongen för konståkning och ishockey förlängs. Biblioteket är en viktig mötesplats och får en extra satsning. En inventering av kulturarvet och kommunens sevärdheter görs. Wira-stiftelsen såväl som Länsmansgården får fortsatt bidrag för bland annat fortsatt vårdande av kulturfastigheter
Från jord till bord-projektet förlängs. En satsning görs på skolmåltider att öka andelen ekologisk och närproducerad mat. Miljö- och hälsoskyddsnämnden tillskjuts medel för utökade kontroller. Ansökningsbara medel för miljöförbättrande åtgärder tillskjuts. Armada får i uppdrag att åstadkomma giftfria innermiljöer i t.ex. skolor. Det kan handla om byte av plastmattor etcetera.
Ett Ljusterö och mellanskärgårdsprojekt inrättas för att stärka upp näringsliv, tillväxt och infrastruktur på öarna. Fritidsgården på Ljusterö får utökade öppettider.
Investeringstakten skruvas upp med drygt 10 miljoner mer jämfört med budget 2016 och hamnar på totalt 128 miljoner för 2017. Den totala investeringen i infrastruktur är drygt 100 miljoner för 2017.
Den kommunala skattesatsen föreslås för 2017 sänkas med 42 öre till 17:75:- per intjänad hundralapp. Det placerar Österåker på en fjärdeplats i skatteligan! Sedan 2011 har kommunalskatten sänkts med hela 1:50 i Österåker…
Sammanfattning
Budgeten för 2017 med plan för 2018-19 innehåller satsningar som ökar kvaliteten i verksamheterna. Framförallt skolan, vården och omsorgen ges värdefulla resurstillskott. Investeringstakten ökar, där investeringar i infrastruktur är över 100 miljoner. En modell för mål- och resultatstyrning kommer att implementeras för att tydliggöra hur skattemedlen används och hur man ytterligare kan utveckla verksamheten ur ett medborgarperspektiv. Stickprovskontroller kommer att göras i kommunens upphandlingar för att säkerställa avtalsefterföljelse. Denna budget är avvägd för att även klara de finansiella målen och pensionsåtagandet. God ekonomisk hushållning är ledstjärnan. Alliansens budget svarar upp mot olika angelägna behov och intressen samt stärker vår konkurrenskraft gentemot andra kommuner.
Vårt ekonomiska läge i Österåkers kommun är mycket gott och jag ser framtiden an med stor optimism! Som ytterst ansvarig för kommunens ekonomi överlämnar jag med stolthet denna budget för antagande!
Läs mer i Kanalens reportage här