Mitt tal vid nationaldagsfirande på Ekbacken 2013

 

Välkomna till Ekbacken och grattis alla svenskar med dagen!

Nu är det tredje gången som vi firar Nationaldagen här på Ekbacken! Denna hembygdspark omgärdad av ekarna och Åkers kanal. En trevlig tradition är etablerad – och trevliga traditioner är ju till för att bevara!

Allt oftare på senare tid får jag en klump i halsen och det bränner till lite i ögonen av just traditioner som studentsången och alla flaggor. Kanske åldern som gör mig mer och mer blödig?

Jag är glad och väldigt hedrad att få möjligheten att hålla nationaldagstal här idag!

Nationaldagen är sedan ett antal år en helgdag. Det är en stolthetens dag, en dag för samling, glädje och samförstånd mellan alla svenskar. Nationaldagsfirandet på Ekbacken hoppas jag ska ingjuta just en känsla av samförstånd, glädje och stolthet – inte bara för vårt vackra och fantastiska land Sverige, utan också för vår vackra och fantastiska kommun Österåker.

Det som idag omgärdas av Österåkers kommungränser har många historiska referenser och det – likt mycket annat – är sådant som vi Österåkersbor kan vara extra stolta över! Jag har i tidigare tal på nationaldagen bland annat talat om att en av anledningarna till att vi firar nationaldagen är att Gustav Vasa kröntes till kung den 6 juni 1523.  Detta faktum är om möjligt än mer speciellt för Österåker eftersom Gustav Vasa KAN ha fötts på Rydboholms slott 1496 (även om Vallentuna och Lindholmens gård är en konkurrent…) Rydboholm var under alla omständigheter hans barndomshem!  Därom råder inga tvivel!

En dag som denna är man lite extra patriotisk. Jag är en mycket stolt svensk och också en mycket stolt Österåkersbo!

Trots att jag, som många Österåkersbor, är inflyttad har jag under de år jag bott här kommit att utveckla en mycket stark känsla för denna fantastiska hemort och ett ansvar för det samhälle jag lever och verkar i. Vi alla har ett ansvar – efter förmåga – för vårt samhälle. I det lilla och i det stora. Vi har ett ansvar att bidra till, vårda och ta hand om det gemensamma. Vi har ett ansvar gentemot varandra. Det handlar om allt från att inte vandalisera eller skada till att behandla ens medmänniskor med respekt och värdighet.

Att behandla andra som man SJÄLV vill bli behandlad  borde vara ett självklart fundament i alla samhällsbyggen.

I det lilla handlar det om familjen och nära och kära.  I det stora kan det handla om att vara aktiv i grannsamverkan, delta i nattvandring via kommunens trygghetsarbete. Jag vill särskilt lyfta skolavslutningen den 14 juni.

Det är orimligt att tro att poliserna, eller kommunen, eller vi politiker ska bära det ansvaret ensamma. Det är vår medborgerliga skyldighet att ta ett gemensamt ansvar för vår hemort där kommunen kan vara den samordnande resursen. Så igen, den 14 juni är alla välkomna att nattvandra för våra ungdomars skull!

I min roll och i mitt uppdrag ingår det att mäta det vi gör. Och mäter oss med andra och mot oss själva gör vi ständigt.

Så jag måste bara nämna att Österåker klättrar stadigt och placerar sig högt i olika mätningar.  Det är självklart ett reslutat av kompetenta medarbetares hårda arbete i verksamheterna!

Till Er som arbetar i Österåker och ni som arbetar för Österåker vill jag passa på att rikta ett stort och varmt TACK för det fina arbete ni gör! Tack vare er har vi blivit rankade på första plats i landet bland alla 290 kommuner som den kommun som har de bästa förutsättningarna att skapa nya jobb!

Vi har klättrat till plats 34 av 290 kommuner i Fokus årliga ranking över var det är bäst att bo och leva! Topp 10 på den listan är ingen orealistisk målsättning. Vi har förutsättningarna! Närheten till Stockholm och Arlanda, en kommande och växande ny handelsplats i Rosenkälla och inte minst med natur och skärgården inpå knuten och en hög kvalitet i välfärdstjänster och boendemiljöer ger oss helt unika förutsättningar och en livskvalitet utöver det vanliga.

Vi siktar högt och med det klättrar vi! Men det är inte bara i olika rankingar vi klättrar. Även rent tillväxtmässigt klättrar vi. Österåker växer! Förra året med nästan 480 personer. Österåker passerade under förra året 40 000-strecket och beräknas de närmaste åren växa med nära 500 personer per år. Nya invånare och skattebetalare som bidrar till hög kvalitet i skolan, vården och omsorgen även i framtiden.

Nu stundar en sommar fylld av aktiviteter i kommunen. Många av dem var för sig etablerade traditioner.

Här på Ekbacken och på Domarudden kommer traditionellt svenskt midsommarfirande hållas den 21/6

Wira-spelen 29/6-7/7 är ett måste!

Operafestivalen på Ljusterö i augusti likaså. Gästas i år av inga mindre än Kungliga Operan!

Med mycket mer. Besök gärna vår nyöppnade turistbyrå i Åkersberga Centrum för att få veta mer om upplevelser, attraktioner och evenemang.

 Avslutningsvis vill jag tacka alla som arbetat med dagens evenemang och gjort denna dag möjlig! Jag vill tacka ER här för att Ni kommit hit och återigen säga Gratulerar med dagen allihop!

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Bra, bra – Nationaldagstal och jag blev utsläppt från sjukhuset tidigare idag. Hemma som konvalecent under helgen, sedan är det full fart igen med Migrationsdomstolen på tisdag och stygnen som ska bort på onsdag m.m

  Hälsningar Viking

  6 jun 2013 kl. 15.18 skrev (M)ichaela’s:

  > >

 2. Bra tal! Tage

  Skickat från min iPhone

  6 jun 2013 kl. 15:18 skrev ”(M)ichaela’s” <comment-reply@wordpress.com>:

  michaelafletcher posted: ”Välkomna till Ekbacken och grattis alla svenskar med dagen! Nu är det tredje gången som vi firar Nationaldagen här på Ekbacken! Denna hembygdspark omgärdad av ekarna och Åkers kanal. En trevlig tradition är etablerad – och trevliga traditioner är ju till ”

Lämna ett svar

Stäng meny