Angarn- och Bogesundskilarna – naturlig attraktionskraft!

Wira
Wira Bruk – ett av 10 rekommenderade smultronställen

Angarn- och Bogesundskilarna är två gröna kilar av relativt orörd natur (vissa delar även naturreservat) som sträcker sig över kommungränserna i Täby, Vallentuna, Vaxholm, Österåker och Norrtälje. Dessa två tätortsnära naturområden bidrar till en attraktiv livsmiljö för nu levande och kommande generationer.

I januari 2012 bildades en politisk styrgrupp för denna unika mellankommunala samverkan rörande Angarn- och Bogesundskilarna. En gemensam politisk plattform och verksamhetsplan antogs i april 2012.

Utöver den politiska styrgruppen finns en samverkansgrupp som består av:

 • Tjänstemän från respektive kommun
 • TMR (Tillväxt, Miljö- och Regionplanering – Stockholms läns landsting)
 • Länsstyrelsen
 • Naturskyddsföreningen
 • Friluftsfrämjandet
 • Stockholms läns hembygdsförbund

Nu har kommunerna gemensamt tagit fram en ny karta över de gröna kilarna som gör det lätt att hitta de unika besöksmålen och miljöerna. I denna folder kan man dessutom läsa om tio rekommenderade smultronställen. (Även om det så klart finns avsevärt fler).

För Österåkers del handlar det om området i och runt Wira Bruk, naturreservatet Domarudden samt Långhundraleden. Personligen har jag svårt att bara välja ut en av alla de natursköna platser som finns i vår fantastiska kommun, men Wira Bruk måste jag nog ändå säga är mitt ultimata smultronställe av alla fina platser. Ett måste att besöka!

Detta inlägg har 0 kommentarer

 1. Rädda myggorna ?

  Länsstyrelsen och Naturvårdsverket vill göra fler naturreservat för att skydda enormt många skalbaggar och insekter. Då kommer myggor, fästingar och otroliga massor av knott att ta över på landsbygden.

  Ja det är ju så dom vill ha det, så det är bara att tacka dessa svenska myndigheter för att dem finns. Dom ska ju också ha något att leva av få en bra lön mm.

  Dem tror att Sverige kommer att tjäna på att de ordnar fler naturreservat, natura 2000 ekoparker skyddsbiotoper och allt vad det nu heter. De tror att det kommer att skapas fler arbetstillfällen och att hela landet kommer att tjäna på det.

 2. Trist att de kommentarer som inte stämmer med Michaelas egna uppfattning tas bort. Inget vinnarkoncept i det kommande valet.

 3. Trist att de kommentarer som inte stämmer med Michaelas egna uppfattning tas bort. Inget vinnarkoncept i det kommande valet.

 4. Trist att kritiska kommentarer tas bort. Inget vinnarkoncept i det kommande valet

Lämna ett svar

Stäng meny