Veckan är här då det är dags att leverera vad som utlovat är.

Datum

 

Vi noterar vecka tio i kalendern. Vårmånaden mars har inletts med fint väder och temperaturer som börjar bita sig fast över nollgradersstrecket.

Ypperliga yttre förutsättningar således för att denna vecka ska vara veckan då strulet med Arrivas busstrafik i norrort, som vi erfarit från övertagandet den 7 januari, ska vara ett trist minne blott och att vi får se bussar som hädanefter går enligt tidtabell. Från och med vecka tio är löftet från deras håll att allt ska rulla normalt enligt tidtabell. Jag hoppas för kollektivtrafikresenärerna i Österåkers kommuns skull att så också är fallet.

När kulmen på strulet nåddes valde vi att sätta in egenchartrade bussar på vissa kritiska linjer, som i förlängningen faktureras SL. Jag förutsätter att vi slipper återupprepa den åtgärden och att de som ansvarar för att kollektivtrafiken ska flyta nu har fått ordning på det hela. Jag har i alla fall inte hört något alarmerande om leveranssäkerheten den här veckan, inte på det sätt som vi gjorde för några veckor sedan då vi överöstes med mail och telefonsamtal från – med rätta – upprörda resenärer där bussar i många fall rent av uteblivit.

Kan efter att ha läst dagens SvD konstatera att en del återstår innan allt är helt normalt. De utlovade elverken från SL för att försörja de icke-kompatibla laddramperna på depåerna verkar inte vara på plats, eller så är de det men man väljer ändå att värma upp bussarna genom att låta dem stå på tomgång.  Naturligtvis förkastligt ur ett miljöperspektiv. Kollektivtrafiken ska ju avlasta miljön – inte försura den. Nu är detta ett ärende som i första hand berör SL, Arriva, Täby kommun (som drabbas av avgasutsläppen) och Polisen (som har att hantera frågan om miljöbrott), men likväl är det ett förfarande för vem som helst att ha synpunkter på.

Jag hoppas att ovanstående löses, att trafiken fungerar, att bussarna kommer som de ska och med det en minskad belastning på trafikapparaten och miljön som följd.  Skulle det – gud förbjude – inte fungera som utlovat vill jag i första hand rekommendera att man vänder sig till SL på telefon 08-600 10 00 och rapporterar eventuella störningar.

FLERA
ARTIKLAR