Möte avhållet med SL och Arriva.

Österåkers kommunledning och representanter från Täby och Vallentuna avhöll idag ett konstruktivt möte med representanter från SL samt Arrivas VD och regionchef kring den kaotiska situation som rått i kollektivtrafiken sedan Arriva tog över den 7 januari.

SL och Arriva är införstådda med vidden av den problematik vi upplever i Österåker och i andra kommuner. Det är en oacceptabel situation i nuläget och det gäller att snabbt att hitta lösningar så att kommuninvånarna kan ta sig till studier och arbete. Vi framförde också att det vore rimligt med en kompensation för kollektivtrafikresenärerna, en fråga som både SL och Arriva inte avvisade utan tog med sig.

Arriva redogjorde under mötet för tre huvudsakliga problemområden som enligt deras uppgift fanns i övertagandeskedet.

-Gamla IT-system

-Ej bytta backventiler på etanolbussarna och ej anpassade laddramper för nya bussar.

-Ändrade körspecifikationer

Arriva har nu tagit fram en åtgärdsplan och räknar enligt egen utsago med att nå 100% tillförlitlighet och trafik enligt tidtabell senast under vecka 10 med stegvisa förbättringar från nu och fram till dess. Tiden fram till vecka 10 kommer man att ha stand by-bussar på prioriterade linjer att snabbt sätta in om det skulle tillstöta eventuella problem.

Inrapporteringarna till SL:s informationssystem har heller inte fungerat och detta kommer som ett absolut krav från SL att skärpas upp för att resenärerna ska få 100% tillförlitlig information.

Vi är självfallet inte nöjda med att nå full tillförlitlighet först vecka 10, vi vill ju att det ska fungera fullt ut omgående, men nu förväntar vi oss att de stegvisa åtgärder man nu utfäst sig göra fram till dess snabbt börjar ge märkbart resultat. Vi är redo att på eget initiativ fortsätta sätta in kommunalt anordnade bussar på fler linjer om man inte skyndsamt kan visa att man löser uppgiften.

 

Jag intervjuas med anledning av detta här

Se även www.osteraker.se för mer information.

 

Detta inlägg har 0 kommentarer

 1. Bra initiativ.Michaela!
  Roslagsbanan fungerade enligt tidtabell i lördags och i förra torsdagen, jag ska åka idag igen. Jag åkte i en ny fräsch vagn med display som visade nästa och nästnästa hållplats och ”blädderblocket” var borta.
  Jag har en synpunkt när det gäller busshållplatser. Det finns en udda, märklig hållplats som heter Korsgärdesvägen, där det inte finns någon bebyggelse i närheten. Det borde finnas en hållplats längs Roslagsvägen vid Säbyområdet, där det finns många boenden.
  Närtrafiken bör ses över, bussen bör gå till det nya butiksområdet Pilstugetorget, där COOP, ÖB m fl säljer varor. Äntligen har man ändrat ”Ekbacken” till ”Enebacken”, som jag påtalade i nov 2011. Hälsningar Thomas

 2. Thomas! Tusen tack för din kommentar!

  Vad trevligt att Roslagsbanan i alla fall verkar fungera och att det var en fräsch reseupplevelse!

  Jag vidarebefordrar dina synpunkter och idéer till trafikenheten.

  Trevlig helg!

Lämna ett svar

Stäng meny