Initiativ för bättre kollektivtrafik

Den 7 januari 2013 tog Arriva över driften av kollektivtrafiken i nordöstra Stockholm, däribland Österåker. Starten har tyvärr kantats av en hel del problem för kollektivresenärerna, i form av förseningar och emellanåt helt uteblivna bussar.

Ett visst överseende med intrimningsproblem får man kanske ha med en ny entreprenör, men att bussar till och med uteblir är inte acceptabelt! Förklaringen att det bland annat är IT-system som krånglar är heller inte acceptabel då dessa system rimligen borde ha testats innan man övergick till skarpt läge!

Jag har därför tagit initiativ till att bjuda in representanter från Arriva och SL till ett möte för att bemöta inkomna synpunkter från kommunmedborgare och redogöra för när problemen kommer att rättas till samt när kommunen kan förväntas ha en fungerande kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken är inget kommunalt ansvarsområde, utan ansvaret ligger på Stockholms läns landsting. Jag oroas ändå för våra kommuninvånares skull. Vi vill verka för att så många som möjligt väljer kollektiva färdmedel för att avlasta en redan hårt belastad biltrafik och för att värna om miljön. Då är det så klart av allra högsta vikt att kollektivtrafiksystemet fungerar!

Jag intervjuas med anledning av detta initiativ i Sveriges Radio P4 och i SvT/ABC

Detta inlägg har 0 kommentarer

 1. Så blir det med era privatiseringspolitik som även genomsyrar landstinget.
  Nu har ju Roslagsbanan bytt entreprenör igen.
  Herregud…

 2. Hej Michaela,
  Vad bra, då det är helt oacceptabelt att det är som det är nu.När blir mötet av?
  Hälsningar Cathrin

 3. Robert: Detta är uppstartsproblem som vem som helst kan råka ut för, men som i detta fall har nått en oacceptabel nivå och det viktiga nu är att se till att trafiken fungerar och flyter för österåkersbornas bästa.

  Cathrin: Vi hoppas kunna få ett möte till stånd redan inom ett par veckor.

 4. Vad bra Michaela. Känns inte kul när våra barn står ute och väntar i höga minusgrader på bussen i 50 minuter och får ogilig frånvaro tack vare att det inte fungerar.
  Galet även när jag åkte hem från stan i fredags eftermiddag.
  624C skulle ha gått från Humlegården 18.05.
  Men då dök 628C upp med en chaufför som tydligt sa att det var hans tur att köra….vilket var helt fel, då hans tid ligger efter 624C.
  Så bra är nog om dom lär sina busschaufförer också vilka tider dom skall avgå från olika hållplatser.
  Jätte jättesnurrigt verkar det, jag undrar, hur svårt kan det vara?
  Och det lär ju inte vara ett tekniskt problem!?!?! som deras presschef sa när jag ringde honom.
  Utan snarare, att dom inte vet vilken tid dom skall avgå från Humlegården, i detta fall.

  Ser fram emot din information om fortsättningen.
  Ha en fin vinterdag, Cathrin

 5. Ja, vi får hoppas att de snarast får ordning på problemen och att man återigen kan känna förtroende för systemet. Jag kommer att återkoppla vartefter.

  Ha en fin vinterdag du med!

 6. Det är utmärkt att du tar upp problemet med Arriva. Roslagsbanan fungerade dock enligt tidtabell idag när jag åkte till och från Täby C.

 7. Hej,
  vad bra att ni tar initiativ till detta. Jag har bott i Åkersberga i fyra år och hittills har det fungerat bra med att pendla in till Stockholm C. Men sedan årsskiftet har det verkligen varit kaos. Idag kom jag knappt hem för att sista bussturen blev inställd. Jag har kommit sent till både jobb och förskola. Jag har blivit förbikörd av fullsatta bussar och jag har stått och väntat förgäves i 15 minusgrader på bussar som aldrig kommer. Inte sällan har jag fått stå i mittgången hela vägen mellan Åkersberga och Danderyd, vilket är långt och inte särskilt tryggt.

  I början hade jag lite tålamod men nu börjar det faktiskt känns förtvivlat.
  Om vi ska kunna bo kvar i kommunen måste kollektivtrafiken fungera och gärna förbättras. Som det är just nu funderar vi på att söka oss närmare stan. Det är fint att bo nära skog och natur, men inte på bekostnad av ständiga förseningar till jobbet eller minskad tid med familjen på kvällarna.

  1. Hej Jenny och tack för din kommentar! Ja, det är riktigt beklagligt att det är som det är. Även fast ansvaret ligger på landstingsnivå är det viktigt för oss som kommun och våra invånare som reser kollektivt att agera. Kommunledningen och trafikenheten kommer att träffa representanter från Arriva och SL i början av februari. De ska då presentera ett åtgärdsprogram på hur de ska komma tillrätta med problemen vad avser Österåkers del.

   Jag hoppas på en snar lösning så att kollektivtrafiken flyter pålitligt och att du och din familj väljer att fortsatt bo här i den natursköna skärgårdskommunen!

Lämna ett svar

Stäng meny