Nationaldagen 2012

Datum

För andra gången var det, numera traditionsenligt, Nationaldagsfirande på Ekbacken. Jag  fick återigen förmånen att hålla Nationaldagstalet vilket följer nedan. Texten lästes inte ordagrant, blev möjlighet för spontanitet :-). Vill du lyssna på talet i sin helhet går det bra via webben radio.osteraker.se eller 103,7 på fredag den 8/6 kl.15-17.

Popskolans elever, Musikhuset och Österåkers Musiksskola fanns på plats tillsammans  med Svenska Lyxorkestern och inte minst Nanne Grönvall som fick publiken att le och svänga med.

_______________________________________________

Välkomna till Ekbacken!

GRATULERAR MED DAGEN!

Måste ju bara säga något så otippat som: VILKET VÄDER VI HAR IDAG!

Det är så vackert med alla svenska flaggor som svajar, Nationaldagen gör mig extra mycket patriot, får rysningar av allt det vackra.
Likt OS invigningar när Sveriges trupp tågar in på arenan med fanan högt…. Fast i vanlig ordning brukar jag bli blödig redan när Danmark kommer in, klarar liksom inte att vänta till bokstaven S…… det är ju så många länder – Det är mäktigt, det är mäktigt med alla svenska flaggor!

Under lång tid var Sverige i stort sett det enda landet utan Nationaldag. Vi är helt enkelt lite ovana att manifestera vår patriotism. Men å andra sidan är det få länder i världen som har så många egna flaggstänger på sina tomter som Sverige.

Nationaldagen är också numera en helgdag. Svenska Flaggans dag var en dag för samling och samförstånd mellanalla svenskar och så upplever jag att det är ännu mer nu som Nationaldag.

Att fira Nationaldagen här på Ekbacken ger förhoppningsvis både en sammanhållning och Nationalkänsla och en Österåkerskänsla som också är grunden för demokratin.

Att vi firar Nationaldagen beror bland annat på att Gustav Vasa den 6 juni för snart 500 år sedan kröntes till Sveriges kung. Tänkte inte tala särskilt mycket historia nu, det gör säkert Sören Norrby från Hembygdsföreningen bättre.

Och att det sedan är en särskild anknytning till Österåker att Gustav Vasa….kanske föddes på Rydboholms slott men säkert är att det var hans barndomshem. Så vi kanske kan hävda, åtminstone för oss själva att Österåker är den egentligtriktiga plasten för Nationaldagen….

Det är något vi som Österåkersbor kan vara stolta över.

Jag är en mycket stolt svensk och jag är också en mycket stolt Österåkersbo. Trots att jag, likt den större delen av alla Österåkersbor, är inflyttad har jag under mina år här kommit att känna en mycket stark hemortskänsla här.

_________________

Österåker har mycket att fira och vara stolta över  – snart når vi 40.000 invånare, vi växer i varsam takt, det byggs i kommunen och planeras för att ta del av den expension som länet står inför med en full SL Buss om dagen med människor som vill flytta hit.

Slussen i Åkers kanal firar 100 år

Vi firar 150 år som kommun

och om man nu tycker att skilsmässan från Vaxholm är något att fira är det 30 år sedan, vem vet de kanske kommer och knackar på vår dörr igen….Då kan vi fira det också.

Vi kan vara stolta över att vi har fler alternativa utövare inom förskola, skolan och omsorgen, det är en mångfald i Österåker där vi som bor här kan välja fritt efter eget önskemål.

Österåker är valfrihetens kommun!

Vi kan vara stolta över den sammanhållning som finns inom våra egna bostadsområden, ansvar och delaktighet för att öka vår egen trygghet. Vi är lite av en ”nybyggarkommun” och då är det särskilt lätt att ansluta sig till nya traditioner, nya vänner och nya sammanslutningar.
Jag är stolt över att Rotary första frukostklubb har tagit ett stort ansvar genom att samordna nattvandring på helgerna. Rotary är den drivande förening som ger trygghet och stabilitet för ungdomarna. Ni som vill nattvandra har alla möjligheter, det är både givande och roligt att få tillfälle att träffa de ungdomar som är ute på stan som i sin tur känner en ökad trygghet att det finns vuxna ute samtidigt.

Vi ökar transparensen, gör det tydligt att man kan påverka få full insyn i det arbete som görs av oss för dig som boende i Österåker.

Det går bra för Österåker, för boende och för företagare. Vi har en stabil ekonomi, likt hela Sverige, där Österåker igen har fått en A-licens för god ekonomi,
Österåkers företagsklimat genomgick en rakethöjning för ett par veckor sedan, fler nystartade företag och en av de lägsta arbetslöshetssiffrorna i landet.

Som sagt, vi har mycket att vara stolta över i Österåker!

____________________________________

Ja,  nu är det ju en tradition att fira Nationaldagen på Ekbacken, andra året nu, eller kanske tredje då kommunen fick stå värd för kungaparets besök 2010, Österåkers kommun,  tillsammans med Hembygdsföreningen har valt att Nationaldagen firas här på anrika och vackra Ekbacken.

Österåkers kommun har, genom Carl Oscar Törnros som kulturstrateg, valt att satsa också på kulturen resten av året. Närmast står evenemang som Wiraspelen, även om man sett Wiraspelen tidigare är det varje år en förändring – till det bättre, det är Musik på varvet – på Ramsmora varv på Ljusterö -med bland annat Salem al Fakir, Titiyo och Augustifamiljen för att nämna några och inte minst Operafestivalen i augusti som startade till minne av Jussi Björling.

Denna dag har nu fått ett särskilt evenemang för oss som Österåkersbor och besökare där både lokala och celebra artister står på scen.

———–

Jag har nu haft förmånen och förtroendet att få vara med och forma Österåker idag och för framtiden och det är det, ojämförbart, roligaste och mest givande uppdrag jag någonsin haft och jag vill återigen tacka för förtroendet.

Nu återstår för mig att tillönska alla en trevlig Nationaldag i skärgårdskommunen Österåker och här på Ekbacken.

Med varm och tacksam hand lämnar jag över till Carl Oscar Törnros som än en gång sytt ihop dagens evenemang –och jag vill tillsammans med er ge en varm applåd som tack för det arbete Carl Oscar  och alla de frivilligafunktionärer har lagt ner för att denna dag ska kunna genomföras.

________________________________________________________________________________

Förutom arrangemanget på Ekbacken fick jag också förmånen att ”Flagga iväg” 70 st veteranbilar från Domarudden. Upplandsrundan genom Motorhistoriska Riksförbundet, går varje år och i år hade de valt Österåker för sin dag. Glädjande eftersom motorintresset i Österåker är stort. Många riktigt tjusiga bilar fanns på plats. HÄR kan du se mer av bilar och arrangemanget.

FLERA
ARTIKLAR