Gemensam skolpeng i Nordost?

Datum

I debatten möts vi ofta av diskussioner kring skolpengen och om denna är för låg. Men forskning visar att det inte per automatik leder till högre resultat med ökade resurser. Det handlar istället om innehållet i skolan och dess organisation. Därför vore det ur flera synvinklar intressant om kommunerna i Nordost skulle enas om en gemensam grundskolepeng då debatten istället kan komma att handla om innehållet i varje enskild skola.
Österåker ligger på tredje plats i länet jämfört med resurser i förhållande till resultat, dvs. betyg och före oss finner vi Täby och Danderyd. Om man har en gemensam peng i Nordost så kan vi utmärka oss – ur konkurrenssynpunkt – som de bästa skolorna i länet utan att behöva jämföra peng utan istället innehåll. Elever i alla årskurser har idag möjlighet att välja vilken skola och vilket program de önskar. Med en gemensam grundskolepeng skulle alla skolor i Nordost konkurrera på lika villkor. Många elever väljer andra skolor än den som förr var vanlig dvs. närhetsprincipen. Det tycker jag är bra. Valfriheten har också medfört att fler skolor etablerar sig i våra kommuner och möjligheterna har inte bara ökat för eleverna utan också för våra lärare och fritidspedagoger som kan välja mellan fler arbetsgivare.
Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är den viktigaste uppgiften vi har att se till att våra elever får rätt kunskap för att komma ut på arbetsmarknaden. För mig är huvudmannaskapet inte viktigast, utan innehållet och kvalitén. Varje skola är sin egen enhet och varje rektor/skolledare har ansvar för att eleverna når målen och upplever skolan som en trygg arbetsplats. 
I framtiden kommer troligen våra kommuner i nordost vara likt olika stadsdelar med den utveckling vi ser framför oss. Redan nu samarbetar Nordostkommunerna inom många områden. Exempelvis beslutade Stockholms läns kommuner glädjande förra året om en gemensam prislista för gymnasieskolans nationella program. Det vore en intressant väg att gå om Nordost inför en gemensam grundskolepeng. Då visar vi att vi tar vårt arbete om elevernas uppnådda mål och behörigheter på allvar.

 

Artikel publicerad i Täby Allehanda 2012-02-23

FLERA
ARTIKLAR