Kungligt i Österåker

Datum

Varje år besöker Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia en kommun i Stockholms län. Fredag den 28 maj välkomnar vi kungaparet till Österåkers kommun. Med på besöket är även landshövdingeparet.

Temat för dagen är miljö, kultur och skärgård.

Kungaparet kommer under dagen att få se mycket av det bästa i Österåker – vackra platser, historiskt intressanta miljöer och intressanta verksamheter – och dessutom en helikoptertur över Österåkers skärgård.

Dagen inleds med att kungaparet anländer till Östra Ryds kyrka. Därefter följer besök på Linanäs, Sågens dagliga verksamhet och Sjökarbyskolan där kungaparet också äter lunch. Till lunch serveras den meny som Österåkers skolmatskockar vann SkolmatsGastro med. På eftermiddagen besöker kungaparet AVTECH AB. Dagen avslutas festligt vid Åkers kanal och Ekbacken. 

Vid dessa platser kan du se vårt kungapar och ta del av programmet:
09.00-09.40   Östra Ryds kyrka (allmänheten välkommen utanför kyrkan)
Kungaparet anländer med bil och hälsas välkommen med tal av Kommunfullmäktiges ordförande Lars Österlind och Kommunstyrelsens ordförande Ingela Gardner Sundström. Åkersberga Kammarkör sjunger Kungssången.

På kyrkbacken tar kyrkoherde Jan Bonander emot och berättar om Östra Ryds kyrka. Inne i kyrkan följer bön och orgelmusik.
10.30-11.00  Linanäs, Ljusterö
Kungaparet kommer med båt till Linanäs. Barn från Ljusterö skola berättar om ön och visar en modell av Ljusterö torg. Hovsångerska Lena Nordin sjunger. Kungaparet lämnar Ljusterö för helikopterfärd över Österåkers skärgård.
15.40-16.00 Åkers kanal
Kungaparet anländer med bil till Brofästet vid Åkers kanal. Där väntar Hovstallets häst och vagn som tar kungaparet vidare norrut längs kanalens västra sida. Föreningar kantar kortegevägen. I höjd med Ekbacken går kungaparet över kanalen på en bro som scouterna byggt och anländer till Ekbacken till fots. 
16.00-17.00 Ekbacken
Festlig och högtidlig avslutning på dagen. Tal av Kommunstyrelsens ordförande Ingela Gardner Sundström. Hans Majestät Konungens tal till Österåkersborna. Underhållning av Svenska Lyxorkestern, Österåkers kommunala musikskola, Tråsättraskolans musikelever, Danshuset och kören Non Silentium. Kungaparet lämnar Ekbacken och Österåker med bil. Hembygdsföreningen håller cafét öppet.

FLERA
ARTIKLAR